Άγνωστο κολλημένο πλήκτρο ή μήπως όχι;

Σας έχει τύχει ποτέ να έχει κολλήσει κάποιο πλήκτρο του πληκτρολογίου σας; Σας έχει τύχει να μην ξέρετε ποιό πλήκτρο είναι; Θα μου πείτε πώς γίνεται να μην ξέρεις ποιό πλήκτρο είναι, δε φαίνεται;

The story

Πριν μερικές εβδομάδες, μετά την επιστροφή από τις διακοπές, άνοιξα το laptop μου (που είχα μαζί μου στις διακοπές αλλά ουσιαστικά δεν είχα χρησιμοποιήσει) και βρέθηκα προ εκπλήξεως. Το σύστημα δε δεχόταν με τίποτα τα στοιχεία μου για το login. Δε μπορούσα να μπω ούτε με το λογαριασμό του βασικού μου χρήστη, ούτε ως root. Το μήνυμα που λάμβανα ήταν «Login incorrect».

(Εδώ πρέπει να πω, ότι το σύστημά μου ήταν μια εγκατάσταση Archlinux, η οποία όμως μετά από κάποια από τα τελευταία updates δεν ήταν και στην καλύτερη κατάσταση. Για παράδειγμα στην εκκίνηση δεν έμπαινε πλέον σε γραφικό περιβάλλον αλλά σε γραμμή εντολών από όπου και έκανα login και ξεκινούσα χειροκίνητα το γραφικό περιβάλλον.)

Η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι με κάποιο τρόπο «χάλασε» το αρχείο που κρατάει τα password και επιχείρησα να το διορθώσω μέσω ενός live CD. Όμως ούτε έτσι τα κατάφερα. Χωρίς πολύ σκέψη αποφάσισα να «δαγκώσω τη σφαίρα» και να κάνω μια καθαρή εγκατάσταση του λειτουργικού. Ήταν κάτι άλλωστε που σκεφτόμουν από καιρό μιας και το σύστημα είχε αρχίσει να μην είναι πολύ σταθερό και μου φαινόταν πιο εύκολο να κάνω την εγκατάσταση από την αρχή παρά να προσπαθήσω να το διορθώσω. Πλέον μου δόθηκε και η αφορμή.

Έτσι, αφού πήρα backup του home directory, έσβησα τα πάντα και ξεκίνησα την διαδικασία. Όλα πήγαιναν καλά μέχρι που χρειάστηκε να επέμβω για πρώτη φορά σε κάποιο αρχείο ρυθμίσεων. Ανοίγω το αρχείο με έναν editor (nano) και βλέπω το κέρσορα να «τρέχει» από μόνος του και να μην μπορώ να κάνω τις αλλαγές που ήθελα. Σπάστηκα αρκετά αλλά δεν πονηρεύτηκα. Προσπάθησα με άλλον editor (vi) αλλά και εκεί ότι και να πάταγα δε δούλευε και η οθόνη συνεχώς τρεμόπαιζε.

Κολλημένο κουμπί;

Δε ξέρω πότε ακριβώς, αλλά κάποια στιγμή συνειδητοποίησα ότι αυτή η συμπεριφορά προερχόταν από κάποιο κολλημένο κουμπί. Ποιό όμως; Θα έπρεπε να ήταν κάποιο κουμπί που δεν επηρέαζε τη γραμμή εντολών αφού εκεί φαινόταν να δουλεύει κανονικά. Ταυτόχρονα θα έπρεπε να προκαλεί τη συμπεριφορά που παρατήρησα στους editors. Και κάπου εκεί ήρθε και η συνειδητοποίηση ότι ο λόγος που δε μπορούσα να κάνω login στο σύστημα προηγουμένως ήταν αυτό το κουμπί και όχι κάποιο πρόβλημα με το password. Τσάμπα δηλαδή όλη αυτή η διαδικασία και πλέον είχα σβήσει και τα πάντα.

Η πρώτη μου υποψία πήγε στο δεξί βελάκι λόγω του «τρεξίματος» του κέρσορα. Το έβγαλα και το καθάρισα. Δεν άλλαξε τίποτα. Κάπου εκεί κατάλαβα ότι στη γραμμή εντολών δεν υπήρχε θέμα με το δεξί βελάκι. Άρχισα να δοκιμάζω κι άλλα κουμπιά. Έβγαλα μερικά αλλά τίποτα. Κάποια στιγμή πρόσεξα ότι κατά τη φόρτωση του λειτουργικού τύπωνε τους χαρακτήρες «^@» επανειλημμένος χωρίς λόγο. Ουσιαστικά αυτό αντιστοιχεί στο συνδυασμό πλήκτρων Ctrl-2. Μάλιστα ανακάλυψα ότι ο συνδυασμός αυτός στο nano σε πηγαίνει στο τέλος της επόμενης λέξης! Ήμουν πλέον σίγουρος ότι έχω βρει τον ένοχο. Ξεκίνησα βγάζοντας το ένα κουμπί «Ctrl» και μετά το άλλο. Πάλι τίποτα!

Ο ένοχος

Πλέον είχα απηυδήσει. Πως θα ανακάλυπτα ποιό κουμπί ήταν κολλημένο; Έπρεπε να τα βγάλω όλα; Αποφάσισα να ξαναψάξω στο internet. Είχα ήδη ψάξει αρκετές φορές αλλά δεν είχα βρει κάτι. Φαίνεται όμως πως αυτή τη φορά χρησιμοποίησα τους σωστούς όρους αναζήτησης γιατί επιτέλους βρήκα ένα site που εξηγούσε το πρόβλημα και παρέθετε τη λύση!

Τελικά ο ένοχος δεν ήταν κάποιο κουμπί, αλλά ο στατικός ηλεκτρισμός. Η λύση, σύμφωνα με τη σελίδα που βρήκα, ήταν να αποσυνδέσω τα πάντα από το laptop, ειδικά το καλώδιο του ρεύματος και από το laptop και από τη πρίζα και να βγάλω ακόμα και τη μπαταρία. Στη συνέχεια θα έπρεπε να πατήσω παρατεταμένα το power 2-3 φορές.

Ακολούθησα τις οδηγίες και όντως δούλεψε! Πλέον το σύστημα λειτουργούσε και μπόρεσα να ολοκληρώσω την εγκατάσταση.

Υ.Γ.: Στη συνέχεια το πρόβλημα επανεμφανίστηκε. Συνήθως λύνεται ακολουθώντας την ίδια διαδικασία αλλά δυστυχώς δε πιάνει πάντα. Ακόμα δεν μπόρεσα να βρω αν το προκαλεί κάποιος συγκεκριμένος λόγος (κάποιο από τα πολλά καλώδια που συνδέω) ή αν απλά το laptop μου έχει πάθει κάποια ζημιά. Ελπίζω σύντομα να καταλήξω. Προς το παρών προσπαθώ να αγνοήσω όσο το δυνατόν το πρόβλημα και να «απολαύσω» το «φρέσκο» πλέον σύστημά μου.

This entry was posted in Hardware and tagged , , . Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: URL για τράκμπακ.

Αφήστε σχόλιο

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

  • Λάβετε ενημερώσεις μέσω RSS

  • Λάβετε ενημερώσεις μέσω e-mail

    Εισάγετε το e-mail σας:

    Παρέχεται από το FeedBurner