Φέτος, μάθετε προγραμματισμό

Τι θα λέγατε να μάθετε να προγραμματίζετε;

Υπάρχει μια έντονη τάση στο εξωτερικό*, κόσμος που δεν έχει άμεση σχέση με υπολογιστές, ή έστω με προγραμματισμό, να θέλει να μάθει να προγραμματίζει.

*και όταν λέω εξωτερικό, εννοώ στις ΗΠΑ, και όταν λέω ΗΠΑ εννοώ κυρίως τα startup hubs, δηλαδή το Σαν Φρανσίσκο, τη Βοστόνη, τη Νέα Υόρκη, το Όστιν

Οι προγραμματιστές είναι πλέον cool

Πιθανότατα, ο λόγος είναι λιγότερο ότι τα τελευταία χρόνια έχει γίνει της μόδας να είσαι geek, αλλά περισσότερο επειδή υπάρχει η (ψευδ-)αίσθηση ότι όποιος ξέρει να προγραμματίζει μπορεί να βγάλει πολλά λεφτά.

Ο κλάδος του software και ειδικότερα ότι έχει να κάνει με το διαδίκτυο (δηλαδή web εφαρμογές) προσελκύει, ακόμα και εν μέσω κρίσης, πολλές επενδύσεις και ακούμε συνεχώς για εταιρίες που βρήκαν – άνετα – χρηματοδότηση μερικών εκατομμυρίων δολαρίων.

Επίσης, λόγο της τακτικής που ακολουθούν συνήθως οι startups να μοιράζουν μετοχές στους εγαζομένους, και ύστερα από την πετυχημένη είσοδο στο χρηματιστήριο εταιριών όπως το LinkedIn, της Zynga και το Groupon, δημιουργήθηκαν εκατοντάδες νέοι εκατομμυριούχοι εν μια νυκτί. Σύντομα θα μπει και το Facebook στο χρηματιστήριο κάτι που συντελεί στη διατήρηση του hype για τις startups αλλά και τα λεφτά που μπορεί να βγάλει κάποιος που δουλεύει εκεί. Έτσι ο καθένας που νομίζει ότι έχει την φοβερή ιδέα έχει την εντύπωση ότι μπορεί να γίνει ζάπλουτος, αρκεί να ξέρει να φτιάχνει εφαρμογές για το internet.

Και εκεί εμφανίζεται και η επιθυμία για εκμάθηση κάποιας γλώσσας προγραμματισμού, για το web κυρίως. Γιατί μπορεί σε αυτές τις εταιρίες να δουλεύουν και designers, λογιστές και δε ξέρω τι άλλο, αλλά τα πολλά λεφτά συνήθως τα παίρνουν τα μεγαλοστελέχη και οι προγραμματιστές, όχι ως μισθό πάντα αλλά ως stock options, ή τουλάχιστον αυτή είναι η εντύπωση που δημιουργείτε, εκθειάζοντας τους προγραμματιστές – rock stars.

Βέβαια υπάρχουν και αυτοί που υποστηρίζουν ότι όλο αυτό το σκηνικό είναι μια τεράστια μηχανή κρέατος, με θύματα νέους ανθρώπους που δίνουν τη νιότη τους και ρισκάρουν την υγεία τους δουλεύοντας άπειρες ώρες και νικητές τους επενδυτές που αυγατίζουν τα λεφτά τους. Αλλά όταν βλέπεις τόσα λεφτά μπροστά σου ποιος τους ακούει;

Φανταστείτε λοιπόν να είστε στη Silicon Valley και να μην είστε προγραμματιστής και να ακούτε συνεχώς γύρω σας για επενδύσεις εκατομμυρίων από Venture Capitals ακόμα και για τις πιο περίεργες ιδέες ή για εξαγορές εταιριών όχι λόγο προϊόντος αλλά για talent acquisition. Δε θα θέλατε κι εσείς να είστε ένας από αυτούς;

2012, έτος προγραμματισμού

Κάπως έτσι λοιπόν, ανακηρύχθηκε το 2012 ως το “έτος του προγραμματισμού“. Η σελίδα codeyear.com σας υπόσχεται να σας βοηθήσει να μάθετε προγραμματισμό (και πιο συγκεκριμένα javascript, τουλάχιστον για αρχή)!

Η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη ιστοσελίδα στήθηκε από ένα startup, το codecademy.com, που έχει ως στόχο να μαθαίνει στο κόσμο προγραμματισμό με έναν τρόπο διαφορετικό από ότι μέχρι τώρα, πιο αμφίδρομο. Προς το παρόν προσφέρει κάποια μαθήματα (για javascript) δωρεάν, τα ίδια υποθέτω που προσφέρονται και μέσω του codeyear.com. Και βεβαίως αν και προσφέρει τα μαθήματα δωρεάν δε παύει να είναι μια επιχείρηση (με πολλούς επενδυτές) που κάποια στιγμή θα θέλει να βγάλει και λεφτά. Η ιδέα του codeyear και η σύνδεση αυτού με τα new year resolutions για το 2012 φαντάζομαι ότι ήταν πιο πολύ μια προσπάθεια διαφήμισης. Έβαλε και από κάτω δηλώσεις γνωστών προσωπικοτήτων στο χώρο των startups να προτρέπουν το κόσμο να γίνει πιο technical και έδεσε το γλυκό.

Βέβαια όταν μιλάμε για τάση δε φτάνει μόνο μια ιστοσελίδα για να υποστηρίξω κάτι τέτοιο. Υπάρχουν πάρα πολλές τέτοιες σελίδες που σου μαθαίνουν διάφορες γλώσσες ή τεχνικές. Μερικές σελίδες εκτός του codeacademy είναι το codeschool.com, το tutsplus.com κ.α. Πολλοί θα πούνε βέβαια ότι δεν είναι κάτι καινούριο, πάντα υπήρχαν σελίδες που σε βοηθούσαν να μάθεις. Κατά τη γνώμη μου όμως υπάρχουν κάποιες διαφορές. Παλιότερα έχω την εντύπωση ότι οι προσπάθειες ήταν πιο ερασιτεχνικές και κατά κύριο λόγο ήταν πιο πολύ ευρετήρια εντολών παρά ολοκληρωμένα μαθήματα (όπως π.χ. το w3schools). Αλλά το κυριότερο, ήταν περιεχόμενο το οποίο προσφερόταν δωρεάν και περίμεναν να βγάλουν λεφτά από τις διαφημίσεις. Τώρα μιλάμε για πιο επαγγελματικές προσπάθειες που έχουν επενδυτές από πίσω τους και που σκοπεύουν να χρεώνουν τους χρήστες. Ακόμα κάτι που έχει αλλάξει είναι το κοινό, το οποίο παλιότερα ήταν πιο λίγο και πιο ειδικό. Τώρα σχεδόν όλος ο κόσμος θέλει να μάθει να προγραμματίζει, μέχρι και ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης.

Εγώ λοιπόν, για να πω την αμαρτία μου, προσπάθησα να αντισταθώ να γραφτώ αλλά τελικά δεν άντεξα. Δε γράφτηκα στο codeyear τελικά, αλλά απευθείας στο codeacademy. Υποθέτω δεν θα έχει και καμία διαφορά. Έκανα και μερικά από τα πρώτα μαθήματα. Για να δούμε, θα μάθω javascript τελικά; (επίσης γράφτηκα σε ένα δωρεάν course – με βιντεάκια – για jQuery στο tutsplus αλλά απλά κατεβάζω τα μαθήματα, δε ξέρω πότε θα προλάβω να τα δω. Αν ενδιαφέρεστε μπορείτε να γραφτείτε στο learnjquery.tutsplus.com).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *